Veelgestelde vragen

Porselein en Aardewerk restauratie

Elke restauratie gebeurt met respect voor het origineel.

Wat is mijn object waard?

U kunt uw te restaureren porselein, aardewerk en keramiek altijd vrijblijvend aan mij laten zien in het atelier in Varsselder. (Maak een afspraak zodat ik voor u tijd kan vrij maken en u niet voor niets naar Varsselder komt).

De waarde
Van een object wordt niet door mij als restaurator vastgesteld. Dit vereist specifieke kennis, ik ben als restaurator  hier niet voor opgeleid.

Taxatie
Als restaurator zal ik mij onthouden van het taxeren van de waarde van het object. De taxatie van een object is voorbehouden aan een beëdigd taxateur. Ik, als restaurator kan hieraan slechts bijdragen door inbreng van mijn deskundigheid en ervaring.

Is mijn object het waard gerestaureerd te worden?

Niet alleen de waarde van het object bepaald of een restauratie zinvol is. Erg veel objecten hebben voor de eigenaar een grote emotionele waarde. In dat geval is het altijd de eigenaar die bepaald of het object de restauratie al dan niet waard is.

Wordt mijn object in de oven gebakken?

Nee. Er zijn een aantal redenen waarom de objecten niet opnieuw gebakken worden. De hoge temperaturen van een keramiekoven kunnen te veel spanningen veroorzaken. De kans is groot dat hierdoor het object barst. Het bijmaken van ontbrekende delen in klei is erg moeilijk. De klei krimpt 10-12%.

Vanwege bovengenoemde reden wordt keramiek over het algemeen met “koude” materialen gerestaureerd. Het is met “koude materialen” heel goed mogelijk de ontbrekende stukken onzichtbaar bij te maken.

Wat kost een restauratie?

Het is en blijft moeilijk te zeggen wat een restauratie kost. Het hangt geheel af van het object, het aantal breuken, of alle stukjes nog aanwezig zijn en de decoratie op het object etc. Per individueel geval zal ik het aantal uren berekenen die nodig zijn om de restauratie uit te voeren. Het is dan ook niet mogelijk via e-mail of per telefoon een exacte prijsopgave op te vragen, zelfs niet indien u een foto van het object mailt of stuurt.

Kan alles gerestaureerd worden?

In principe kan bijna alles gerestaureerd worden. Sommige schades kunnen echter zo aanzienlijk zijn dat de kosten buiten proporties zijn. Indien veel van het materiaal verdwenen is, zal het in sommige gevallen moeilijk zijn vast te stellen hoe het origineel er uit heeft gezien. In dit geval is volledige restauratie vaak erg kostbaar of niet meer mogelijk.

Is het mogelijk een verslag van de uitgevoerde restauratie te krijgen?

Ja. Het is uiteraard mogelijk om van de uitgevoerde restauratiebehandeling een verslag te ontvangen. Het wordt bovendien aanbevolen het verslag bij het object te bewaren. Toekomstige restauratoren weten dan hoe en wanneer het object eerder is gerestaureerd.

Restauratie van schilderijen

Verwijderen van oppervlaktevuil en oude vernislagen

Op een schilderij zit vaak veel oppervlaktevuil of/en nicotineaanslag. Tevens is de oude vernislaag sterk vergeeld. Deze aanslag en de oude vernislaag worden dan verwijderd en weer voorzien van een nieuwe beschermende vernislaag. Als er oude storende restauraties op het schilderij zitten, dan worden deze ook verwijderd. Later worden waar nodig is weer nieuwe retouches aangebracht.

Beschadigingen herstellen

Als er een scheur of gat in een schilderij is ontstaan dan kan dit op verschillende manieren worden hersteld.

Bedoeken (doubleren)
Ter versteviging van het oude linnen, wordt het schilderij voorzien van een nieuw steundoek aan de achterkant. Dit gebeurt als het linnen zeer broos is of als er grote beschadigingen in het linnen zijn.

Oneffenheden opvullen
Het opvullen van plekken op het schilderij waar de originele verf is verdwenen. Deze plekken worden zo aangevuld dat de structuur is aangepast aan de verfstreken van het schilderij.

Retoucheren
Aanbrengen van verf op de oneffenheden of andere kleine beschadigingen op het schilderij. De retouches worden alleen aangebracht daar waar nodig is.

Spanraam
Oude spanramen kunnen vaak schade aan een schilderij aanbrengen. Deze spanramen kunnen verbeterd worden zodat het linnen niet beschadigd wordt. Als een spanraam zeer slecht of kromgetrokken is kan deze ook worden vervangen door een nieuw spanraam. Het oude spanraam kan worden bewaard of eventuele gegevens op het spanraam worden vastgesteld.

Spannen
Een doek kan vaak slap gaan hangen, dit kan beschadigend zijn voor het schilderij. Daarom is het belangrijk dat het schilderij goed gespannen is.

Vernissen
Er wordt een dunne vernislaag aangebracht op het schilderij om de verf te beschermen. De vernis wordt op een zeer dunne laag op het schilderij aangebracht.

Wat is mijn schilderij waard?

U kunt uw te restaureren schilderij altijd vrijblijvend aan mij laten zien in mijn atelier in Varsselder.  (maak een afspraak zodat ik voor u tijd kan vrij maken en u niet voor niets naar Varsselder komt).

De waarde
De waarde van een object wordt niet door mij als restaurator vastgesteld. Dit vereist specifieke kennis, ik ben als restaurator  hier niet voor opgeleid.

Taxatie
Als restaurator zal ik mij onthouden van het taxeren van de waarde van het voorwerp. De taxatie van een voorwerp is voorbehouden aan een beëdigd taxateur. Ik als restaurator kan hieraan slechts bijdragen door inbreng van mijn deskundigheid en ervaring.

Is mijn schilderij het waard gerestaureerd te worden?

Niet alleen de waarde van het schilderij bepaald of een restauratie zinvol is. Sommige schilderijen hebben voor de eigenaar een grote emotionele waarde. U als eigenaar  bepaald of het schilderij de restauratie al dan niet waard is.

Wat kost een restauratie?

Het is en blijft moeilijk te zeggen wat een restauratie kost. Het hangt geheel af van het schilderij. De staat waarin het doek en de verf verkeerd etc. Per individueel geval zal ik het aantal uren berekenen die nodig zijn om de restauratie uit te voeren. Het is dan ook niet mogelijk via e-mail of per telefoon een exacte prijsopgave op te vragen, zelfs niet indien u een foto van het schilderij mailt of stuurt.

Kan alles gerestaureerd worden?

In principe kan bijna alles gerestaureerd worden. Sommige schades kunnen echter zo aanzienlijk zijn dat de kosten buiten proporties zijn. Zo zal het in sommige gevallen moeilijk zijn vast te stellen hoe het origineel er uit heeft gezien. In dit geval is volledige restauratie vaak erg kostbaar of niet meer mogelijk.

Is het mogelijk een verslag van de uitgevoerde restauratie te krijgen?

Ja. Het is uiteraard mogelijk om van de uitgevoerde restauratiebehandeling een verslag te ontvangen. Het wordt bovendien aanbevolen het verslag bij het schilderij te bewaren. Toekomstige restauratoren weten dan hoe en wanneer het schilderij eerder is gerestaureerd.

Kan ik de auto in de buurt van het atelier parkeren?

Ja. Voor de deur van het atelier is genoeg parkeergelegenheid. Het plaatsje Varsselder ligt  tussen s’Heerenberg en Ulft in de Achterhoek.

Kan ik zonder afspraak langs komen?

Om niet het risico te lopen voor een gesloten deur te staan en omdat ik ook op locatie werk en de tijd voor u wil nemen  kunt u beter van tevoren bellen voor een afspraak. Mijn telefoon nummer is 0315 642056